Przerwa na małą czarną, czyli o zbawiennym wpływie kawy na efektywność w pracy
29 Wrz 2020

Przerwa na małą czarną, czyli o zbawiennym wpływie kawy na efektywność w pracy

Post by Redaktor

Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez aromatycznego zapachu i smaku kawy. Nic tak nie dodaje energii i nie pobudza do działania jak filiżanka małej czarnej. Kawa to jednak nie tylko atrybut porannych godzin-pijemy ją równie chętnie w trakcie przerw kawowych w pracy. 

Dlaczego warto spędzić przerwę w pracy na piciu kawy?

Po kilku godzinach spędzonych za biurkiem czy przy wykonywaniu żmudnych, zawodowych obowiązków kawa skutecznie poprawi naszą koncentrację i zmniejszy poziom odczuwalnego stresu, który jest źródłem wielu sytuacji konfliktowych w pracy oraz negatywnie wpływa na naszą wydajność i kreatywność. Ziarna kawy szybko zahamują także receptory adenozyny odpowiadające za znużenie i senność. Filiżanka dobrej kawy ma także ogromne znaczenie towarzyskie- nie od dziś wiadomo, że spotkanie przy ekspresie integruje, jest pretekstem do rozmów na tle luźniejszej atmosfery. Badania wykazują, że wspólne wypijanie kawy odbywa się również z korzyścią dla naszych biznesowych interesów i negocjacji. Kodeks pracy, choć nie znajdziemy w nim wzmianki o kawie, oficjalnie przyznaje każdemu pracownikowi prawo do 15minutowej przerwy w obowiązkach. Pauzę w pracy warto uczynić przerwą kawową, skorzysta z tego również nasze zdrowie-przerwa kawowa to idealny pretekst, by dać odpocząć oczom od monitorów i silnych bodźców.

Przerwa kawowa- kiedy i jak ją zorganizować?

Przerwa na kawę to charakterystyczna pauza nie tylko w pracy. Możemy ją zorganizować w trakcie oficjalnych wydarzeń w firmie, seminariów, konferencji dodając do kawy słodkości, ciasta i inne napoje. Cateringiem kawowym zajmują się specjalistyczne firmy, które zadbają o estetyczny wygląd zachęcający do poczęstunku.  Profesjonalna przerwa kawowa jest możliwa do zorganizowania na terenie każdego, większego miasta wojewódzkiego, w tym na terenie miasta Wrocław.  Kilka chwil na filiżankę kawy i swobodną rozmowę organizuje się najczęściej w połowie wydarzenia, by dać klientom i słuchaczom chwilę oderwania i wytchnienia.

Wpływ przerwy w pracy na samopoczucie pracownika

Kilka chwil odpoczynku od obowiązków zawodowych powoduje, że szybko regenerujemy siły, stajemy się bardziej kreatywni, wzrasta nasza odporność na stres i łatwość w rozwiązywaniu problemów. Spędzając wolny czas nad filiżanką kawy dodatkowo zacieśniamy więzy towarzyskie, które korzystnie wpływają na poczucie własnej wartości i integrują cały zespół w naszym miejscu pracy. Warto zatem rozkoszować się smakiem małej czarnej przez te kilka wolnych chwil.

0 Comments

Leave a Comment